Home nieuws

De grootste supermaan in 68 jaar staat morgen aan de hemel hier is alles wat je moet weten!

646

De maan is extra magisch in de donkere wintermaanden, omdat de avonden een nachten lang en koud zijn. Maar de nacht van maandag, 14 november 2016, wordt extra bijzonder omdat er dan een zogenaamde “supermaan” te zien is.

Maar wat is een Supermaan?

De maan draait om de aarde, maar de baan is niet cirkelvormig, maar ellips- of ovaalvormig. Dit betekent dat de maan soms wat dichter bij de aarde staat en soms wat verder weg. Als het volle maan is, terwijl de maan heel dicht bij de aarde staat, zien we een grotere maan: een supermaan. Volgens NASA is de maan wel 14% groter, en is hij wel 30% helderder.

De maan staat maandag het dichtst bij de aarde sinds 68 jaar, en pas in 2034 zal hij weer zo dichtbij komen.

Wie de supermaan komende maandag wil zien, hoeft daar niet midden in de nacht voor op te staan. Je kunt de maan direct na zonsondergang (om 16.49 uur) al bewonderen.

De supermaan van komende maandag is de tweede van drie supermanen in 2016, naast 16 oktober en 14 december. Maar de supermaan van komende maandag is de beste. NASA bestempelt deze als een ‘extra-supermaan’.

Stuur ons een mooie foto van de supermaan die jij hebt bewonderd!